Najciekawsze jest zawsze przed nami cz. 11

 

TREFNE STOLIKI

        Po zakwaterowaniu grupa schodzi na kolację w restauracji żydowskiego hotelu w Tyberiadzie nad Jeziorem Galilejskim. Obsługa wskazuje dwa rzędy zarezerwowanych stolików. Mimo to cztery osoby po pewnym czasie zajmują stolik w rzędzie obok. Prawie natychmiast przybiega wzburzony recepcjonista i pokazuje, że tu nie można. Turyści mocno zdziwieni, lekko wystraszeni. Co myśmy złego zrobili?…

Recepcjonista zareagował błyskawicznie ponieważ zobaczył na monitoringu, że te osoby usiadły przy stoliku z zastawą stołową przygotowaną na śniadanie. Grupa nie została o tym poinformowana. Ani zastawa, ani stolik niczym nie różniły się od tych wskazanych. Dla turystów żadna różnica, tymczasem dla żydowskiego hotelu zasadnicza ponieważ naruszona została jedna z podstawowych zasad koszerności.

Termin „koszerność” pochodzi od hebrajskiego słowa „kaszrut”, oznaczającego właściwy, odpowiedni, nadający się. Określeniem przeciwstawnym jest „trefet” – niewłaściwy, nieodpowiedni. Stąd polskie słowo „trefny”.

 

Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku jego matki

Powyższa fraza

powtarza się w Biblii trzy razy.

Ponieważ nie ma ani słowa objaśnienia jak to rozumieć, wyinterpretowano przez wieki, że podczas posiłku nie można łączyć potraw mięsnych i mlecznych.

Jeżeli na śniadanie wszelkiego rodzaju nabiał, mleko, sery, to żadnego mięsa ani wędliny. Wobec tego jeżeli na obiad czy kolację mięso to żadnego nabiału. Wyodrębniono także kategorię potraw neutralnych (hebr. parwe), które „przyjmują” zarówno mleko jak i mięso. Należą do nich ryby.

Konsekwencje tego podziału idą jednakże o wiele dalej. Muszą być odrębne talerze, kubki, widelce, łyżki itp. do mięsa i do mleka, czyli do śniadań i kolacji. Kiedyś odrębne krany, miski do zmywania, dziś odrębne zmywarki.

Jeżeli „mleczny” talerz lub łyżka użyte zostaną do mięsa, albo „mięsne” do mleka to przestają być koszerne. Trzeba się ich pozbyć. (Znane są opowieści jak to goje, czyli nie-Żydzi zostali obdarowani nową zastawą stołową bo talerz albo miska straciła przez przypadek atrybut koszerności).

A jeżeli zastawa przestaje być koszerna to hotelowa restauracja może utracić

certyfikat koszerności.

Wtedy żydzi przestaną do takiego hotelu przyjeżdżać. Reakcja recepcjonisty staje się zrozumiała.

 

Kolejny wpis Lekcja tolerancji (Izrael, z gościnnym udziałem pielgrzymów z Nigerii)

 

Przewodnik zaprasza do „trójkąta ewangelicznego” nad Jeziorem Galilejskim

https://www.facebook.com/shlomo.leshnovolsky/posts/1638839782976576

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *